(+38) 066 363-77-66

(+38) 098 363-77-66

    Хто насправді придумав піцу

     pisna

    Хочете безкоштовно подивитися маленький, але дуже емоційний спектакль? Знайдіть знайомого італійця, найкраще родом з Неаполя, і скажіть йому, що піца - зовсім не італійський винахід.

    А далі - запасайтесь попкорном. І тримайтеся на безпечній відстані.

    Проте, як би ми не любили італійців за їх просту і велику в своїй простоті кухню, історія піци не така однозначна, щоб привласнити ідею цієї страви цілком і повністю мешканцям Апеннінського півострова.

    Історія коржа з нехитрий начинкою веде початок з найдавніших часів. Підозрюємо, що з куди більш давніх, ніж перші згадки про такого роду їжу, які виявляються у древніх єгиптян. Шанувальники звіроподібних богів знали толк в тому, як з простого коржа зробити цікаве блюдо, додавши начинку із цибулі, оливок або бобів, або з меду і фініків. А якщо додати до цього кухлик такого улюбленого єгиптянами ячмінного пива, то можна і піраміди будувати без особливих проблем.

    egypt

    Не відставали від єгиптян і ближчі до нас римляни та греки. До речі, в Стародавній Греції в якості начинки часто використовували суміш оливкового масла і пряних трав, що, по суті, є прототипом сучасної і улюбленої багатьма фокаччи.

    Впевнені, що на цьому список предків піци не закінчується. Можна сміливо припустити, що по всій земній кулі, точніше, в тих його місцях, де хліб був основним продуктом, існували свої власні версії «коржик + начинка».

    Проте, любимо і знаємо ми саме італійську піцу. Спробуємо розібратися чому.

    Заснований близько 600 м до н.е. як грецьке поселення, Неаполь в 1700-х і початку 1800-х років був процвітаючим прибережним містом. За фактом незалежне королівство, Неаполь славився своїми працюючими бідняками або лаццароні.

    Чим ближче до затоки, тим щільнішим було населення, і велика частина їх життя велася на відкритому повітрі, і лише зрідка - в будинках, які були не набагато більше кімнати,

    - каже Керол Хелстоскі (Carol F. Helstosky), доцент історії в університеті Денвера і автор книги «Піца: всесвітня історія»

    Цим неаполітанцям була потрібна недорога їжа, яку можна було швидко і зручно їсти. Піца - коржі з різними начинками, підібраними на будь-який смак, що продаються вуличними торговцями або крихітними сімейними лавочками - задовольняли цю потребу. У цих ранніх піцах, які вживали бідняки Неаполя, були присутні ті ж начинки, що і сьогодні: помідори, сир, масло, анчоуси і часник.

    nepol

    Італія об'єдналася в 1861 році, а король Умберто I і королева Маргарита відвідали Неаполь в 1889 році. Легенда свідчить, що подорожуючій парі стало нудно від їх вишуканого раціону з французької високої кухні, і вони зацікавилися асортиментом піци з міської піцерії «Бранди», наступника піцерії Da Pietro, заснованої в 1760 році. Сорт, який найбільше сподобався королеві, відрізнявся начинкою з м'якого білого сиру з червоними помідорами і зеленим базиліком. Можливо, це не було збігом, що її улюблена піца була в кольорах італійського прапора. З тих пір історія свідчить, що ця конкретна комбінація топінгів була названа піцою «Маргарита».

    Благословення королеви Маргарити могло стати початком повального захоплення піцою по всій Італії. Але піца залишалася маловідомою за межами Неаполя до 1940-х років.

    4suru

    В цей же час за океаном іммігранти з Неаполя копіювали свої перевірені рецепти піци в Нью-Йорку та інших американських містах, включаючи Трентон, Нью-Хейвен, Бостон, Чикаго і Сент-Луїс. Неаполітанці приїжджали на фабричні роботи, як і мільйони європейців в кінці 19 і початку 20 століть; і вони зовсім не прагнули в кулінарним маніфестам. Але порівняно швидко смаки і аромати піци почали інтригувати і неіталійців.

    Однією з перших задокументованих піцерій в Сполучених Штатах була G.Lombardi's на Спрінг-стріт в Манхеттені, яка отримала ліцензію на продаж піци в 1905 році. До цього блюдо було домашнім або продавалося без ліцензії. Lombardi's, до речі, працювала до останнього часу, хоча і не на тому місці, де була відкрита спочатку. Але і на новому місці власники піци звели точно таку ж піч, як і в першій оригінальній версії.

    У міру того як американські італійці та їх їжа мігрували з міста в передмістя, зі сходу на захід, особливо після Другої світової війни, популярність піци в Сполучених Штатах зросла. Ця страва більше не розглядалося як етнічне частування, воно все частіше вважалося фастфудом. З'явилися регіональні, явно неаполітанські варіації, але в кінцевому підсумку, рецептура розширювалася і змінювалася, з'являлися екзотичні варіанти, на кшталт каліфорнійської піци для гурманів, увінчаною чимось на зразок смаженої на грилі курки до копченого лосося.

    І тільки після війни популярність піци нарешті досягла Італії і не тільки.

    Як сині джинси і рок-н-рол, весь інший світ, включаючи італійців, полюбив піцу тільки тому, що вона була американською,

    - пояснює Джон Маріані (John Mariani), автор книги «Як італійська їжа підкорила світ»

    Сьогодні міжнародні представництва американських мереж, таких як Domino's і Pizza Hut, працюють приблизно в 60 країнах. Відображаючи місцеві смаки, начинки для піци можуть включати в себе картоплю і боби в Англії, кокос і креветки в Коста-Ріці, червону ікру в Росії, або перепелині яйця і горох в Бразилії.

    У Чернівцях ви можете скуштувати місцеву варіацію піци від Пікантіко, завітавши до нас у заклади, або замовивши доставку піци у Чернівцях

    Діючі акції

    • Економ разом із Пікантіко - Пивтрест